Je načase vyložit karty na stůl a prozradit svoje největší tajemství – recept na dokonalé čokoládové brownies. K receptu přidávám i pár tipů, které se nikde jinde nedočteš a přišel jsem na ně jen díky opakovanému zkoušení tohoto dezertu. Vlastně už si ani nedokážu představit, že by se některá z mých oslav narozenin uskutečnila bez téhle neodolatelné dobroty.

CO MŮŽU OČEKÁVAT

CENA 70%
CHUŤ 95%
ČASOVÁ NÁROČNOST 60%
OBTÍŽNOST 50%
ÚSPĚCH 100%

Jedná se o čistě můj suběktivná názor.
Každému mohou vyhovovat jiné vlastnosti filmu.

350 g čokolády (nalámané na kousky)
250 g másla 
3 velká nebo 4 malá vejce
250 g cukru ( používám kokosový) 
85 g hladné mouky 
1/2 lžíčky přášku do pečiva

200 g vyloupaných pistácií
špetka himalájské soli

Začneme tím že si rozpálíme troubu na 140° C (doma peču v plynové troubě která všeobecně trochu víc peče, a pro tento recept jsme se naučil nastavovat tečku na tlačítku mezi 10 a 11 hodinu – platí teda pravidlo – míň je víc.) Do trouby si vložím kovovou nádobu (menší hrnec) s vodou. Takhle vychytávka se mi osvědčila celkově při pečení v plynové troubě. 

 

Pekáč velikosti … si vystelu pečícím papírek a pustím se do rozpoštění surovin. Jako první půjde na řadu máslo, které na nakrájím na kousíčky a rozpustím v horké lázni (případně mikrovlce – nevidím v tom rozdíl). Máslo necháme vychladnout a stejně tak si rozpustíme čokoládu. Já používám poměr 250g 60-70% belgické čokolády plus 100g kakaové hmoty (100% čokolády). Jedůležité použít co nejkvalitnější čokoládu – je to jedna z hlavních surovin celého receptu ! Čokoládu a máslo smícháme dohromady tak aby se obě textury propojili a necháme bokem zchladnout.

Teď je čas na vejce. Za mě jsou lepší 4 menší – výsledek bude nakonec víc vláčnější. Vejce rozklepneme do hlubší misky, přisypeme kokosový cukr (má dokonale karamelovou chuť) a vyšleháme mixérem na maximální rychlost, až je směs hustá a lesklá. Přidáme špetku soli pro zvýraznění všech chutí. Do směsi opatrně vlijeme čokoládu s máslem a znovu mixujeme – krátce, ale tak aby se vše spojilo. Nakonec  přidáme hladkou mouky s práškem do pečiva. Sypké suroviny prvně vmícháme bez točení mixéru (jinak budou všude po kuchyni) .Následně jen protočíme párkrát mixér (směs nám po přidání  mouky pěkně zhoustne).

1/3 těsta vlijeme do pekáče a špachtlí rozmažeme po dně. Přidáme pistácie – které nám po rozkrojení vytvoří nádhernou texturu. Zbylími 2/3 těsta zakryjeme pistácie po celé délce (opět rozmazat špachtlí je nejjednodušší). Pekáč vložíme do trouby a pečeme 30 -35 minut. Troubu po dobu pečení  neotevíráme. Nejlepší je nastavit budík na 30 minut poté až zkontrolovat špejlí. Povrch by měl být lesklý  ale suchý, vnitřek musí zůstat hutný a lehce tekutý (špejle by po vytáhnutí měla být vlhká s malými drobečky). Pokud se vám zdá že ještě povrch není akorát nechte minutku ale nebojte 

Po vytažení z trouby předělám s pekáčem zatřesu – vytvoří se pukliny a přendám i s pečícím papírem do jiného pekáče. Aby se zastavil proces pečení – vložím na do zimy nebo do chladničky – nepřikrýtav ! Takto nechám brownies 2 hodiny (nejlépe přes celou noc). Ztuhlý recept nakrájím nahřátým nožem (vytvoříte krásný čistý řez, nejlepší je pokaždém zákroji nůž očistit). Jelikož se jedná o opravdu hutný dezert, nemusíte to s velikostí kostiček nijak přehánět. 

Tak a teď už jen zbývá zavřít oči, ochutnat a nechat se přenést do čokoládového nebe. Snad vám tento postup pomůže dezert vychytat tak, že  se stane i vašim trumfem v rukávu. Nechte si čvachtat. Dobrou chuť. Bon Apetit.

Na obědě / 125 sec. / f2 / ISO 400
Nejlepší chlebíček na světě / 125 sec. / f2 / ISO 400
To je pohodička / 125 sec. / f2 / ISO 400

Všechny fotografie byly pořízeny na ZENIT 11 – HELIOS 44M-4 2/58mm


By Lukáš Mačalík